bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.

Curtea de Arges - Prezentare Generala

Orasul Curtea de Arges este localizat īn partea de S a Romāniei, la 20 km de Muntii Fagaras, īn Subcarpatii Getici (Depresiunea Curtea de Arges), la contactul acestora cu Podisul Getic (Dealurile Argesului si Platforma Cotmeana)

Relieful este o alternanta de dealuri (Marina, 610 m, Hodea, 614 m si Capu Dealului, 558 m īn vest si Rāpa cu Brazi, 772 m, Caprioarei, 693 m īn est), ce īncadreaza Depresiunea Curtea de Arges si vai (Sipot, Sasului, Iasului, Danului) pe terasele carora s - a extins orasul. Se prezinta ca un amfiteatru ce coboara īn altitudine de la extremitatile vestica si estica spre valea Argesului (425 m).

Strabatut pe directie N - S de rāul Arges, s - a dezvoltat la o distanta de 35 Km de Municipiul Pitesti spre nord, la 36 km de Rāmnicu Vālcea spre est si la 45 km de Cāmpulung, spre vest.

Acces: 150 Km (pe autostrada Bucuresti - Pitesti si DN 7C si cale ferata) de la Bucuresti, 130 Km (pe sosea, prin Pasul Bran - Rucar si Cāmpulung) fata de Brasov, 135 Km (pe sosea, prin Rāmnicu Vālcea sau pe drumul Transfagarasean) fata de Sibiu, 160 Km (pe sosea si cale ferata, prin Pitesti) fata de Craiova.

Istoric

Curtea de Arges - prima cetate de scaun a Tarii Romānesti, resedinta primilor basarabi adaposteste valoroase monumente istorice si de arta ce-i aduc faima de mare centru istoric si turistic, un adevarat muzeu al istoriei romānesti, realizat īntr-un cadru pitoresc natural. Veacurile ce au trecut peste Curtea de Arges au lasat marturii valoroase ale arhitecturii romānesti, nepretuit tezaur istoric si artistic, adevarate capodopere ale geniului omenesc. In Curtea de Arges si-a avut resedinta īn 1247 , Seneslau, voievodul formatiunii statale de pe Arges. In secolul al XIV-lea a fost vreme de cāteva decenii capitala Tarii Romānesti.

Obiective turistice
Ruinele curtii domnesti: coase la iveala prin sapaturi efectuate intre 1911-1920 ruinele evoca puternic perioada in care orasul era capitala Tarii Romānesti. Curtea domneasca īn forma dreptunghiulara, cu subsol si parter, cu pridvoare si fatade este ridicata īn stilul vechilor constructii taranesti. In apropiere se pot observa ruinele unei alte cladiri care se pare ca era sediul cancelariei domnesti. Constructiile dateaza din ultimul deceniu al secolului al XIII-lea. Curtea domneasca a fost refacuta īn jurul anului 1330 o data cu zidirea īn imediata apropiere a Bisericii domnesti.

Biserica domneasca:
Este cel mai vechi monument meargessan pastrat aproape īn forma initiala si totodata cel mai reprezentativ monument apartinand secolului al XIV-lea din Tara Romaneasca. Constructia, terminata in anul 1340 a fost ridicata dupa un plan tipic bizantin din randuri de piatra ce aleterneaza cu randuri de caramida. Un mare interes prezinta cele circa 130 de fresce din interior in parte surprizator de bine pastrate si care se banuieste a apartine unei scoli bizantine din Macedoania care are multe puncte comune cu scoala cretana. In biserica se pastreaza mormantul lui Radu I Basarab expus sub sticla, aici putand fi vazute cateva resturi din vesmantul feudal cu ornamente de aur si pietre pretioase.

Manastirea Curtea de Arges:
Ctitorie a lui Neagoe Basarab(1512-1521), constructie masiva din calcar de Albesti, ridicata de vestiti mesteri supravegheati direct de catre domn, impresioneaza prin linia sa arhitectonica, reprezentand unul din cele mai frumoasa monumente istorice din Romania, a carui faima, sporita de legenda mesterului manole , a trecut de mult de hotarele tarii. Decoratia exteriorului este realizata in stil oriental si se distinge printr-o maiestrie si minutiozitate rara. Sculpturile au o varietate tematica rar intalnita bridgela constructiile orientale din acea epoca. In interior se afla mormintele regilor Romaniei: Carol I si Elisabeta, Ferdinand si Maria, alaturi de cele ale domnitorilor Neagoe Basarab si Radu de la Afumati. Īn fata Palatului Episcopal este mormāntul lui Carol al II lea, iar in paraclisul Palatului Episcopal, din parcul manastirii, odihnesc moastele Sfintei Mucenite Filoteia, aduse de Negru-Voda de la biserica din Tarnovo (Bulgaria).

Langa biserica se afla Fantana mesterului Manole, cel care potrivit bridgelegendei si-ar fi zidit sotia pentru a termina constructia Bisericii episcopale. O strada cu case vechi te duce, din centrul vechi al orasului, de la statuia lui Basarab, in fostul cartier al breslei olarilor, pana la Biserica Olari, cu constructia si fresca sa exterioara neobisnuite, ce ies din tipicul lacaselor de cult. Mai putin cunoscuta, dar la fel de frumoasa, este si Biserica Botusari ("Biserica de Brad") , ctitorita de Petru Cercel in secolul XVI.