BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink

Nature Event 2004 - Breel, Franta

In perioada 16-28 iulie 2004 in Breel, Franta s-a desfasurat proiectul international Nature Event 2004 , o continuare a celor cu aceleasi nume din 2002 si 2003 din Norvegia respectiv Italia. Membri au fost tineri din 5 tari :Italia, Norvegia, Germania, Franta si Romania. me Tara noastra a fost reprezentata de 7 tineri :Maria Nastasoiu, Roxana Stoica, Elena Dordea, Ianis Fleturis, Alexandru Domnisoru, Iulia Georgescu, elevi ai Colegiului National Vlaicu Voda si, ca lider, Luciana Oancea, absolventa a aceluiasi liceu, in prezent studenta, toti membrii ai Asociatiei de Turism si Ecologie Caltun - Club UNESCO.

Locul ales pentru desfasuarare a fost un asa-numit "gîte" intr-un sat normand de numai 80 locuitori. Intrucat in hostal nu erau suficiente locuri pentru cei 40 de tineri , in curte au fost instalate trei corturi, urmand ca fiecare sa petreaca o noapte "afara". Locatia era exclusiv in grija noastra asa ca in momentul sosirii acolo fiecare si-a vazut numele pe listele cu daily bathroom sau kitchen group, pentru ca zilnic o grupa era insarcinata cu curatenia la baie respectiv aranjarea si strangerea farfuriilor, paharelor si tacamurilor la mese.

Proiectul a avut ca tema protejarea mediului inconjurator , in special a padurii.Conform acestui lucru programul a fost diversificat. Inca din prima zi, dupa asa-zisele jocuri energizante, al caror rol este de a dezmorti participantii la o ora mai putin rezonabila, grupurile apartinand fiecarei tari au prezentat asociatiile partenere. Imaginatie si multa inventivitate din partea tuturor… Pentru noi a fost interesant sa aflam ca nemtii si francezii fac parte de fapt din organizatii fondatoare ale unor centre de tineret ce alcatuiesc retele nationale cum ar fi Don Bosco Club in Germania, respectiv Centre d'Animation de Flers in Franta.
meCa in orice proiect international, jocurile de cunoastere propuse de lideri au ocupat un loc important, primele 3-4 seri si cateva dupa-amieze fiind dedicate exclusiv acestor forme de interactiune. A fost un sentiment ciudat sa stii ca te afli destul de departe de locurile natale, intre aproape 40 de persoane cu varste intre 15 si 25 de ani, toti din alte tari, si ca participi la jocuri asemanatoare cu cele ale copiilor de 6 ani. Strict legat de tema proiectului am avut dezbateri privind protejarea padurii, a mediului inconjurator in general, reciclarea plasticului si a sticlei, masuri pe care se pune mare accent in Occident, premisele pentru dezvoltare durabila in orice colt al Terrei si folosirea rationala a apei. Probleme destul de serioase au fost tratate aici din nou sub forma unor jocuri. S-au alcatuit echipe interculturale ca la aproape toate activitatile, echipe ce, dupa un timp in care si-au alcatuit ideile, au avut cateva minute la dispozitie pt expunerea lor in fata tuturor. Si aplicatiile practice au fost un mod prin care am invatat sa cunoastem problemele mediului. Am facut plimbari prin padurile normande insotiti de un padurar care ne-a explicat in numeroase locuri despre speciile de arbori existenti, aici avand si posibilitatea exeplificarii, despre speciile disparute din flora Normandiei, despre speciile ocrotite, despre exploatarea forestiera in zona si produsele pentru care este folosit lemnul, despre despaduririle masive din trecut si despre efectele lor s.a.m.d.Alta aplicatie practica a fost strabaterea golfului Mont Saint Michel pe drumul primului pelerin, adica opt kilometri prin nisip si argila, cu ajutorul unui ghid specializat care ne-a aratat si speciile de plante adaptate climei umede, plante ce "traiesc" in apa sarata pe perioada fluxului. Tot in aceeasi zona, cu ajutorul unor specialisti de la o alta asociatie, am aflat cate ceva despre speciile de insecte si animale de apa dulce si am incercat si sa baram o trecere nepermisa pe o poteca in padure, lucru ce ni s-a parut putin ciudat gandindu-ne la multitudinea de asemenea carari de prin padurile noastre.

Activitati introduse in program au fost si vizitatarea unor zone centrale din orasul Flers, canoe 12 kilometri pe un rau amenajat, dupa ce, in prealabil, am dat un test de inot , un joc de noapte in care trebuia sa salvam niste fiinte blestemate de poluare si invatarea dansurilor normande .O zi intreaga a fost dedicata altor aplicatii practice din nou in grupe interculturale: s-au vizitat ferme de bovine, de caprine, unde participantii au primit explicatii despre agricultura intensiva si zootehnie in special (aici am putut si asista la procese moderne pentru colectarea laptelui si fabricarea produselor lactate), ferme unde se practica agricultura ecologica, s-a luat parte, altaturi de membrii unei asociatii, la plantarea unor stejari intr-o zona despadurita, si s-a participat la un atelier artistic, doua persoane specializate ajutand la crearea unei "opere de arta" in aer liber.
meLa serile nationale fiecare tara si-a exprimat talentul culinar si a explicat putin despre zona din care provine grupul. Am avut ocazia sa gustam din cele mai ciudate feluri de mancare din Europa. A fost o surpriza sa vedem cum norvegienii au ca desert lapte dulce amestecat cu gem de prune.

Produsele finale sunt lucrurile pentru care se lucreaza tot in echipe interculturale. Aceste produse au fost in numar de patru: un film regizat si alcatuit in primele 8 zile, un ziar cu cinci aparitii pe toata perioada proiectului, o serie de colaje si desene si o piesa de teatru prezentata in utima zi in cadrul expozitite finale unde a avut loc, alaturi de acestea, si prezentarea fiecarei tari.

Programul a fost suficient de incarcat insa nu obositor si a fost o experienta minunata intrucat sunt multe lucruri pe care aici nu am fi avut posibilitatea sa le facem. Ne-am intors mai maturi, mai invatati, mai constienti de valorile la care am putea ajunge ca natiune, dar si ca individualitate si nu in ultimul rand mai "bogati" pt ca am castigat cativa prieteni cu care avem multe in comun.