Teenage Summer Workcamp 2005 - Rychnov nad Kneznou, Cehia
1. Nume:
"Teenage Summer Workcamp"2. Loc de desfasurare:
Rychnov nad Kneznou, Cehia; Perioada: 02 - 07 septembrie 2005;3. Programul proiectului:
10:00 Mic dejun
10:30 - 13:00 Program de dimineata
13:00 Pranz, timp liber
15:30 - 17:00 Program de dupa-amiaza
17:00 - 18:30 Timp liber
18:30 Cina
19:30 - 21:00 Program de seara
Activitatile fiecarei zile erau dictate de cate o tara coordonatoare pe zi. Pe langa acestea organizatorii aveau si cateva activitati prestabilite. Doua zile au fost dedicate vizitarii orasului Praga si a unui castel dintr-o localitate invecinata.
4. Finantator:
Programul Uniunii Europene, "Youth".5. Asociatii participante:
A.T.E Caltun - Club UNESCO, Curtea de Arges, Romania ; AMAVET Lomnice nad Popelkou, Cehia ; AMAVET Slovacia ; EFM Polonia.6. Grupul tinta:
tinerii implicati in proiect.7.Descrierea in ansamblu a proiectului:
Scopul proiectului a fost interactiunea dintre participanti si o mai buna cunoastere reciproca a tarilor participante, precum si stabilirea de noi parteneriate pentru viitor. De asemenea s-a pus accent pe punerea in valoare a conditiilor naturale si pe respectul fata de mediul inconjurator in sensul ca tabara oferea facilitati minime si s-a dorit o cat mai mare independenta de elementul antropic (toata lumea participa si la activitatile casnice).8.Workshopuri:
Au constat in activitati preponderent fizice, jocuri in echipa cu scopul obtinerii de puncte, astfel incat echipa cu cele mai multe puncte sa castige titlul. Pe langa acestea, impuse de organizatori, fiecare tara a avut o zi in care a propus propriile workshopuri. Participantii romani au sustinut un workshop privind stereotipiile fiecarei tari despre celelalte, care au fost discutate in grup la sfarsit.9.Activitati spontane introduse:
- diverse jocuri de atentie sau perspicacitate care au incitat participantii in momentele de relaxare ; - seara nationala, unde fiecare tara a putut arata o parte din traditiile (mai ales culinare) si cultura sa; - excursii la Castelul Castolovice, Hradec Kralove si Praga ; - iesiri la clubul din localitate .10.Tehnicile si instrumentele folosite in derularea workshop-urilor:
In general participantii au avut propriile instrumente de prezentare, iar din punct de vedere logistic au fost ajutati de organizatori;11.Relatiile intre grupurile partenere:
Au existat si jocuri de cunoastere, dar relatiile s-au stabilit mai mult in timpul activitatilor, deoarece acestea ocupau majoritatea timpului. Comunicarea a fost oricum ingreunata si de faptul ca multi participanti aveau o engleza cel putin precara. Cu toate acestea au existat si alte modalitati de comunicare;12.Relatiile in interiorul grupurilor:
Grupul roman s-a omogenizat pe parcurs, deoarece participantii nu se cunosteau de loc la inceput. Relatiile au fost foarte bune, in sensul colaborarii si adaptarii la situatiile create;Comunicarea:
- in interiorul grupurilor: foarte buna; - intre grupuri: au existat cateva probleme, datorita in special limbii de comunicatie; - intre participanti: per total a fost buna, majoritatea participantilor au incercat sa treaca peste barierele de comunicare;13. Dimensiuni:
- sociala Am avut o singura intalnire cu primarul localitatii, care a fost incantat de proiect. Cu toate acestea, datorita locatiei izolate a taberei, comunitatea locala nu a beneficiat de rezultatele proiectului ; - educationala Participantii au avut de invatat in ceea ce priveste supravietuirea in natura cu minim de conditii si respectul fata de mediul inconjurator .14.Realismul proiectului si a activitatilor din program:
Tema proiectului nu a fost una foarte concreta, ceea ce a dus la nerealizarea unor obiective si activitati din program;15.Rolul liderului in coodonarea grupului si activitatilor:
Atmosfera a fost una "neutra", toata lumea s-a concentrat asupra activitatilor. Prezenta liderului s-a facut simtita doar la prezentari ale asociatiei si la activitati organizatorice, impreuna cu ceilalti lideri;16.Impactul proiectului asupra grupului, participantilor si comunitatii:
Proiectul a avut un impact puternic asupra grupurilor si participantilor, fapt dovedit de implicarea lor in toate activiatatile, inclusiv cele de autogospodarire;17.Nevoile si dorintele satisfacute de proiect:
Nevoia participantilor de a interactiona cu celelalte culturi prin intermediul jocurilor, de a dovedi ca pot trai in mijlocul naturii fara facilitati deosebite, dorinta de a descoperi lucruri noi despre celelalte tari participante, dorinta de a lega noi contacte;18.Motivatia si interesul participantilor:
Interesul participantilor a fost mare, insa a scazut pe parcurs datorita solicitarii fizice destul de mari implicate de unele jocuri;19.Dificultati in desfasurare:
Principalele dificultati au fost legate de problemele de comunicare ivite din cauza necunoasterii limbii engleze de catre unii participanti;20.Modalitati de rezolvare a dificultatilor:
Remedierea acestei probleme s-a incercat prin amestecarea participantilor in cadrul echipelor, astfel incat in fiecare echipa sa fie cel putin un organizator care sa stie engleza;21.Reactia participantilor la dificultati:
Toti participantii au incercat sa depaseasca dificultatile si sa se adapteze eventualelor modificari aparute;22.Elementele cele mai placute din proiect:
Majoritatea momentelor pe care ni le amintim acum sunt placute. Excursiile facute, timpul petrecut impreuna, seara culturala, unele jocuri, au fost printre cele mai placute.23.Elementele cele mai putin placute:
Lipsa unei mai bune comunicari cu toti participantii;24.Evaluarea pe perioada proiectului:
Pe parcursul proiectului nu a fost foarte bine conturata. La sfarsitul proiectului ni s-a pus la dispozitie o foaie uriasa pe care fiecare participant putea scrie impresii, nemultumiri, sugestii;25.Legatura cu mass-media ,mediatizarea:
Descrierea a proiectului si pozele facute au fost publicate pe site-ul asociatiei organizatoare www.place.cz;26.Legaturile realizate cu partenerii:
Cu asociatia din Polonia am realizat deja multe proiecte. Cea din Cehia ne-a mai invitat intr-un proiect in acest an. Vom pastra in continuare legatura. Grupul roman : Iulia GeorgescuAlexandra Safta
Andreea Hetea
Andreea Marin
Bianca Preoteasa
Elena Sandu
Ioana Sava
Bogdan Radu
George Neagoe
Minca Livia - lider